Projekt

Följande projekt stöttas ekonomiskt eller bedrivs av medlemmar i VOF.


Projekt Pilgrimsfalk Västerås

Västmanland är tillsammans med Närke och Uppland den sista vita fläcken på pilgrimsfalkens nya Sverigekarta. Det bestämde sig några fågelvänner i Västerås att göra något åt.
Sommaren 2011 kom tre pilgrimsfalkungar från Nordens Ark som sattes ut i en så kallad “hackingbur” på ett av stadens vattentorn. Därefter fortsatte vi att sätta ut pilgrimsfalksungar i flera år och 2015 fick projektet lön för mödan, då den första häckningen av pilgrimsfalk i Västmanland på nästan 60 år kunde konstateras.
Till projektets sida >>


Projekt Tjäder

Den 24 februari 2013 träffades 14 VOF:are i Ramnäs för att diskutera tjäderns status i Västmanland. Mötet, som tillkommit på initiativ av Sören Larsson i Surahammar kunde räkna in deltagare från Surahammar, Hallstahammar, Norberg, Köping och Skinnskatteberg. Resultatet av mötet blev att vi startade projekt tjäder med Lennart Waara och Sören Larsson som sammanhållande.
Till projektets sida >>


Uggleveckan

I flera år har det anordnas en ugglevecka i västmanland. Varje år under 7 dagar sammanställs alla observationer i landskapet. Samtidigt samlas lokalklubbar och fågelintresserade och åker runt och lyssnar eller skådar.
Eftersom ugglor följer sorkarnas population så varierar resultaten år till år. Även väder under uggleveckan spelar en viss roll för resultaten.
Till Projektets sida >>


Inventering av Brandområdet

Efter den stora skogsbranden 2014 har det nya naturreservatet Hälleskogsbrännan bildats. För att följa utvecklingen när naturen återhämtar sig bedriver VOF flera inventeringsprojekt på hela brandområdet, både i de skyddade delarna Öjesjöbrännan (Ekopark) och Hälleskogsbrännan (Naturreservat) och i de delar som fortfarande är produktionsskog.
Projektet saknar sida


Tornseglarprojekt Västerås

Under vinter 2015 började vi så smått prata om att starta upp ett projekt för tornseglare som minskar i hela Europa. Forskningen kan inte förklara varför och det finns flera teorier om varför minskningen sker. Hösten 2016 träffades några medlemmar för att diskutera medlemsaktiviteter i Västerås och under det mötet beslutades det att tornseglarprojektet skulle startas upp.
Till projektets sida >>


Rädda Sånglärkan

I Sverige har tre av fyra sånglärkor försvunnit under de senaste 35 åren, mest på grund av rationaliseringar inom jordbruket. Ett effektivt sätt att förändra situationen har visat sig vara att anlägga lärkrutor – små osådda fläckar i åkern där sånglärkorna kan hitta mat. Ett projekt dom drivs av SOF-Birdlife och där VOF bistår med inventeringar i Västmanland.
Till projektets sida >>

sv_SESwedish