Nötskrika - nr 32 av de vanligaste i Västmanland
Jag brukar roa mig med att be mindre fågelintresserade vänner att gissa vilken som är Sveriges vanligaste kråkfågel. Inte många gissar rätt och jag förstår dem. För nötskrikan är inte den kråkfågel man ser oftast.
Nötskrikan är skygg och undviker helst oss människor och lever undanskymt i skogen. Men under hösten drar de sig närmare bebyggelse och söker sig till våra trädgårdar och parker där de samlar mat inför vintern för de är riktiga hamstrare och fyller upp flera vinterförråd som de håller koll på.
Har man en ek med mycket ekollon i sin närhet så får man extra mycket besök, men om man närmar sig så hör man mest deras hesa kraxande och ser dess vita övergump försvinna bort.
När vintern kommer så besöker de gärna våra matningar, men de har en stor komfortzon och kraxar mest runt matningen om man själv är i närheten. Bästa möjligheten att få se denna vackra fågel ordentligt är att hålla sig inomhus och ha en matning med fri sikt från ett fönster. Var dock försiktig med att gå för nära och göra för yviga rörelser.
Är man ensam och sitter riktigt stilla så kan det dock hända att man kan få närkontakt med nötskrikan, som på bilden ovan. Ensam och helt stilla satt jag vid min matning när denna nötskrika sakta men säkert vågade sig närmre och närmre. Men den var alltid vaksam och lämnade mig aldrig obevakad.
Fakta
Under häckningen lever de i par och hjälps åt att föda upp sina ungar. Upp till 20 dagar tar det för ungarna att lämna boet.
Efter häckningen lever de i små familjegrupper elle flockar.
Som de flesta kråkfåglar är de allätare och äter vad som finns till hands, men under hösten och vintern är det ekollon och nötter som är huvudfödan.
Nötskrikan har en bred lätesreportoar och härmar ofta andra fåglar. Men det vanligaste lätena är det hesa kraxandet och det ormvråksliknande jamandet.
Lyssna på kraxandet: https://www.xeno-canto.org/461570
Lyssna på jamandet: https://www.xeno-canto.org/84023
Presenterad av Johan Karlsson