Under sena 1990-talet och början av 2000-talet förekom det ringmärkning enligt CES-standard på flera platser i Västmanland. Då detta är krävande och tar en hel del tid i anspråk blev en del av projekten för stora för att drivas vidare av privata entusiaster.
Under några år har vi diskuterat möjligheten att starta upp ringmärkning i föreningens regi och i och med ett bidrag från BirdLife Sverige som en gåva på vårt 50-årsjubileum kunde vi bestämma att starta upp under 2020.
Vi delar syfte med det internationella CES-projektet. Att övervaka olika fågelarters förekomst och därmed följa tillståndet i naturen och upptäcka eventuella miljöförändringar.
Läs mer om CES på Ringmärkningscentralens hemsida
Utöver det centrala syftet har vi också en målsättning att ge ungdomar och fågelintresserade i Västmanland en plattform att lära sig ringmärkning och få en chans att bidra och ta ett steg till i sitt fågelintresse.
Det inledande året 2020 höll vi till på Önstensborg som ligger i anslutning till ett kommunalt naturreservat mellan Lövudden och Johannisbergs flygfält i Västerås. Där hade vi på Önstens gamla tomt 12 nätplatser med totalt 132 meter nät.
Under hösten 2020 flyttade vi ringmärkningen till Skopan, en ö i södra ändan av Björnö i Västerås. Efter utvärderingar och en hel del trevande fram och tillbaka beslutade vi oss för att även förlägga CES-märkningen till Skopan.
Hösten 2020 visade sig dock vara en period med historiskt lågt vattenstånd i Hässlösundet så säsongen 2021 blev en väldigt blöt och tungjobbad historia som helt uteslöt öppna ringmärkningar och gav oss svårigheter att locka nya medlemmar till vår grupp.
Därför beslutade vi inför 2022 att flytta tillbaka vår verksamhet där den började på Önstensborg.
Enligt CES-metoden ska vi bedriva fångst och märkning vid 12 tillfällen från maj-aug. Vi märker på fasta morgon- och kvällstider då vi håller näten uppe mellan kl 05.00-10.00 på morgonen eller 16.00-21.00 på kvällen
Parkerar gör man lämpligast vid P-skyltarna på kartan ovan.
Sara Wändell
Medhjälparringmärkare
Zsombor Károlyi
Erik Berg
Benjamin Rodling
Petter Sahlström
Johan Karlsson
Karin Sandberg
Joachim Karlsson
Fanny Norbäck
Dennis Nyström
Josefin Kjellberg
Sara Wändell – Ringmärkning
Johan Karlsson – Administratio
7 jul 2024
Nu var det äntligen fart på ungfåglarna och då framförallt koltrast och rödhake som gav oss fågel vid varje nätrunda…
Nu var det äntligen fart på ungfåglarna och då framförallt koltrast och rödhake som gav oss fågel vid varje nätrunda och full sysselsättning vid märkplatsen. Koltrast är på gränsen till för stor för våra småfågelnät och smiter lätt ur näten vilket gjorde att vi säkert kunnat fånga dubbelt så många eftersom ungfåglarna rör sig i grupp och ofta satt det…
Läs mer25 jun 2024
Omgång 6 bjöd på årets första ungfåglar. Roligt var det även att årets första ungfågel blev en stenknäck! Stenknäck slog…
Omgång 6 bjöd på årets första ungfåglar. Roligt var det även att årets första ungfågel blev en stenknäck! Stenknäck slog verkligen till under kvällen med totalt fem fångade. Lite intressant är det att varje CES-säsong snittar på antingen fyra eller fem stenknäckar, så inte omöjligt att vi kom upp i säsongssumman på en kväll. Omgången var också relativt artrik. 9…
Läs mer13 jun 2024
Omgång 5 kommer vi nog komma ihåg länge. Det blev inte så värst många fåglar, inte heller lyckades vi fånga…
Omgång 5 kommer vi nog komma ihåg länge. Det blev inte så värst många fåglar, inte heller lyckades vi fånga någon ungfågel. Det som gjorde kvällen till en sådan succé var dock vår första sparvhök någonsin... Sparvhök är en vanlig rovfågel som det finns gott om på området. Under de nu fem säsonger av ringmärkning, både CES och olika höstmärkningar,…
Läs mer7 jun 2024
Nationaldag och fortsatt ganska låga siffror, vilket igen inte är så förvånande. Något som gör att det inte märks av…
Nationaldag och fortsatt ganska låga siffror, vilket igen inte är så förvånande. Något som gör att det inte märks av är dock att fåglarna lyckas sprida ut sig under rundorna istället för att koncentreras till enstaka. Artmässigt fint med första grå flugsnappare och svarthätta för året. Nymärkningar av nötväcka och lövsångare är också kul! Koltrast som är Sveriges nationalfågel blev…
Läs mer27 maj 2024
Årets första morgonomgång, så lite förhoppningar om mer fågel än de föregående omgångarna fanns. I slutändan blev summan ändå relativt…
Årets första morgonomgång, så lite förhoppningar om mer fågel än de föregående omgångarna fanns. I slutändan blev summan ändå relativt skral, men det är ju inte helt förvånande då det fortfarande är maj. Med lite mer än en fågel per runda, i genomsnitt, blir det desto lättare att uppskatta varje fågel samt kunna lära ut till nya som är med.…
Läs mer20 maj 2024
Den 19 maj var det dags för omgång två i årets CES. Kanske inte optimal fördelning av månaden, men vi…
Den 19 maj var det dags för omgång två i årets CES. Kanske inte optimal fördelning av månaden, men vi måste ta hänsyn till när alla kan så det fick bli hela 18 dagar mellan de första omgångarna. Som sig bör omgång 2 var det kvällsmärkning och lövsprickningen har gjort nytta. Det mesta av vattnet i våra kärr som stigit…
Läs merFör att kunna fortsätta att utveckla vår verksamhet behöver vi mer pengar. Swisha gärna ditt bidrag. Klicka ovan för att swisha dit bidrag till 123 577 0318 Ange Ringmärkning som meddelande