Av Johan Karlsson

-

26 mars, 2024

  • påskrally

Inför påskrallyt 2024

Det börjar dra ihop sig till påskrally 2024 och i år är det extra roligt när vi bjudit in och utmanat Närke så det blir som en landskamp mellan våra två landskap.
Påskrallyt pågår från kl 00.00 på Skärtorsdagen den 28/3 till kl 23.59 på Annandag påsk den 1/4.
Att vi i år inte bara tävlar internt utan att vi också tillsammans tävlar för Västmanland gör att varje enskild fågel kan göra skillnad. Att Närke som landskap ligger en smula bättre till för vårflyttare som kommer upp längs Västkusten och Västgötaslätten ger dem troligtvis en liten fördel med vårfåglarna. Vår styrka är nog skogen och framförallt ugglor och den nyss avslutade uggleveckan vittnar om att vi troligtvis kan ha goda chanser på ugglor även under påskhelgen.
För att lyckas bra behöver vi hjälpas åt. En järpe eller en lappuggla kan göra skillnad.

Vädret

Som väderleksprognosen inför helgen ser ut så är det en spännande helg vi har framför oss. Ett kraftigt lågtryck utanför brittiska öarna påverkar starkt, så vi kommer inte bjudas på solsken hela dagarna. Men det är spännande och varma luftmassor som rör sig norrut ända från Svarta havet.
Vi bör alltså förvänta oss skapliga mängder av kort och medeldistansflyttare som anländer och troligtvis också våra första tropikflyttare. Brun kärrhök är redan siktad i Asköviken och våra första fiskgjusar lär dyka upp snart. Vattensjuka åkrar lär kunna bjuda på vadare och där kan det förhoppningsvis bjudas på skogssnäppa och brushane.

Var med i Påskrallyt

Inbjudan till påskrallyt hittar du här. https://vof.birdlife.se/inbjudan-till-paskrally-2024/
Det är ganska enkelt att vara med. I vårt gemensamma rapportblad som man hittar på länken ovan finns instruktioner och regler. Man fyller bara i sitt namn i första lediga kollumn och sen är det bara att kryssa de arter man observerar under påskhelgen.

Rapportera

Syftet med Påskrallyt

Att under lekfulla former vara med och skåda fågel individuellt eller tillsammans är ett sätt att kunna sätta sina fältkunskaper på prov utan mer krav än de man ställer själv. På så sätt tror vi att vi kan bredda fågelintresset och kunskapen bland fågelintresserade som sedan kan komma fågelskydd och fågelforskning till nytta.
Ju fler vi blir, desto roligare får vi och tillsammans blir vi starkare.
Dela detta
sv_SESwedish