Av Johan Karlsson
-
3 mars, 2024
- Närke
- påskrally
- Påskrally 2024
- västmanland
Inbjudan till Påskrally 2024
Nu är det mindre än en månad kvar till påsk och allt är riggat och klart för vårt numera årliga påskrally. Det är det femte i ordningen och upplägget är det samma som tidigare år och alla är välkomna att anmäla sig redan nu.
Det som började som en alternativ aktivitet under pandemin har uppskattats av många deltagare och påsken är en tid då många flyttfåglar anländer så precis som med vårt vinterrally gör en ökad skådaraktivitet och fler rapporter på Artportalen också nytta då vi med klimatförändringar får en mer förändrad fenologi.
Alla deltar givetvis på sina villkor och vi vill att så många som möjligt deltar för att få ut så mycket socialt av detta som möjligt, därför har vi 4 olika klasser som ska kunna passa de flesta. Man behöver inte välja klass utan deltar i alla klasser samtidigt.
Nytt för i år är att vi bjudit in Närke som antagit utmaningen vilket också gör detta evenemang till en landskapskamp där vi ställer våra landskap mot varandra. Vi kommer att ha vårt Påskrally som vanligt och de kommer att ha sitt Påskrally, men våra rapportblad pratar med varandra och jämför våra siffror. Vi tävlar på samma vilkor med den skillnaden att vi håller oss i våra landskap.
Tävlingen pågår från Skärtorsdag den 28/3 till Annandag påsk den 1/4
Listor
- Påsklistan: Här räknar vi alla arter vi ser och hör i Västmanland eller Närke under påskhelgen.
- Ekolistan: Här deltar man med muskelkraft. Inget motordrivet fordon är tillåtet i denna klass. Alla arter man sett eller hört i Västmanland räknas. Man utgår alltid hemifrån för att få räkna ett EKO-kryss som man markerar med E eller e i rapportbladet.
- Tomtlistan: Här kryssar man alla fåglar man ser på eller från sin egen tomt. Den enda regeln är alltså att du eller fågeln måste befinna sig på din egen tomt. Markera tomtkryss med T eller t i rapportbladet så räknas de in i tomtlistan och eftersom tomtkryss också är EKO-kryss så räknas de också med i EKO-listan.
- Skogslistan: 20 utvalda arter som man mest hittar i skogen. Exempelvis skogshöns och korsnäbbar. Dessa arter är markerade med grönt i rapportbladet.
Regler
Tävlingen pågår mellan 00.00 på skärtorsdagen till 23:59 på annandag påsk
- Alla arter man ser eller hör räknas
- Tävlingen sker individuellt, men man får skåda tillsammans
- Man får bara räkna arter observerade i Västmanland om man tävlar där eller Närke om man tävlar där.
- Rapportera in de arter ni ser på Artportalen efter rallyt.
- Anmälan sker genom att man skriver in sitt namn i rapportbladet som länkas nedan.
- BirdLife Sveriges etiska regler gäller under hela tävlingen. Läs mer på Birdlife Sveriges hemsida.
- I övrigt följer vi Club300:s kryssregeler och kryssar bara godkända observationer i BirdLife Sveriges Raritetskommites fågellista över spontant förekommande fåglar i Sverige.
Anmälan
Man anmäler sig genom att skriva in sitt namn i de gemensamma rapportbladen för respektive landskap som du hittar under rubriken länkar nedan.
Man behöver ingen inloggning för att lägga till sitt namn och sina kryss i rapportbladet, utan det är bara att följa länken och läsa instruktionerna på första fliken. Känner man sig osäker kan man alltid testa att kryssa lite innan. Vi rensar bladet kvällen innan skärtorsdagen.
Föranmäl er gärna. Man kan givetvis hoppa in i tävlingen när man vill under hela påskhelgen, så har man bara möjlighet att vara med halva påskhelgen går det utmärkt att vara med. Halva tjusningen med vårt upplägg är att man löpande kan se hur man ligger till så vi önskar ändå att så många som möjligt föranmäler sitt deltagande.
Det går att lägga in arter från mobilen, så utnyttja gärna den möjligheten så får vi en mer levande tävling under hela helgen.
Övrigt
Artlistan är baserad på arter rapporterade på Artportalen under mars och april de senaste 5 åren. Vi försöker hålla koll på Artportalen om någon hittar någon art som saknas och lägger till den. Men saknar ni någon art går det bra att kontakta Johan Karlsson så lägger han till den.
Länkar
Etiska regler: https://cdn.birdlife.se/wp-content/uploads/2018/10/BirdLifes-Etiska-regler.pdf
Kryssbara fåglar: https://birdlife.se/rk/kategorier/
Kryssrelger: https://www.club300.se/kryss/kryssregler/
Instruktionsfilm från 2020: https://youtu.be/atxjnKaPHlU