Höstresa till Öland 2019
Höstresorna till Öland med VOF har blivit en återkommande och mycket uppskattad tradition på senare år. Vi anländer till Kalmar mitt på dagen och det är en fantastisk känsla att, efter ett kort stopp för fika och tankning, äntligen få korsa bron. Att blicka ut över Kalmarsund i sällskap med goda vänner, se sträckande skarvar och trutar som mödosamt kämpar i motvind över bron är verkligen speciellt. Nu börjar årets fågeläventyr.
Fredag
Väl på ön blir första destinationen Mellby där vi slår följe med andra skådare från Västmanland för att försöka hitta en lockande tajgasångare som är svårhörd i den hårda blåsten. Vi ger upp och åker söderut till Össby där det ska finnas en fjällpipare.
Här finns redan ett stort antal skådare på plats som letar igenom hundratals ljungpipare som ligger väl kamouflerade i gräset på en äng. Det blåser och har börjat duggregna, vilket gör att man ideligen behöver torka okularet. Det är med andra ord svårskådade förhållanden men vi har skickliga skådare i vårt sällskap. Till slut är det en ur vårt gäng som hittar fågeln med ögonbrynsstreck och krage och beskriver riktningen. En utav alla förtjusningar med fågelskådning är att uppleva hur ett stort antal människor som aldrig tidigare träffats samarbetar för att hitta en fågel som trycker på en grästuva på en äng för att sedan se till att alla på plats får se den. Vi är nöjda med fyndet och vänder norrut igen.
Gräsgårds hamn är en Öländsk pärla där vi hittar diverse änder, alfåglar och sträckande bläs-, vitkindade- samt prutgäss. Här underhåller även en ladusvala genom att skickligt flyga fram och tillbaka över oss.
Vi avslutar dagen på södra udden där vi spanar efter förbisträckande labbar och lommar, dock utan framgång. I stället söker vi lä bakom Fågel Blå och får sällskap av ivrigt tickande rödhakar. Härifrån kan vi njuta av en flock starar som gör små flygrundor med havet som bakgrund. Sedermera lyckas vi hjälpas åt att artbestämma en kaspisk trut som håller till på stenar ganska nära stranden.
När det börjar skymma samlas vi på Ås vandrarhem där vi avnjuter en gemensam middag.
Lördag
Dag 2 inleds på Grönhögen där morgondimman ligger över havet. Spanar man söderut blinkar Långe Jan välkomnande med sitt ljus. Lokalen bjuder som vanligt på bergand, men även smådopping, diverse små tättingar som grönfinkar, och en stor flock med hämplingar. Bland stenarna i en stor stenhög leker en svart rödstjärt kurragömma med oss och medan vi försöker gissa var den kommer att dyka upp nästa gång flyger en lockande Skärpiplärka förbi.
Vi åker till södra udden. Här blåser det inledningsvis fortfarande hårt men en bit in på förmiddagen spricker det upp och blir behagligt. Det är njutningsfullt att titta på småskrake, vigg, sked-, stjärt- och snatterand som simmar i västrevet.
Vi beger oss till Norra Lunden och promenerar till tornet. Om man lyssnar uppmärksamt när man går igenom parken kan man hänga in flera arter. Här hittas bl.a. entita, större hackspett och gröngöling. Några av oss går vidare över ängarna till stengömslet där större strandpipare och bergfinkar upptäcks. En förbiflygande kungsörn över Scäferiängarna gläder oss. Det är mitt på dagen och solen har fört med sig termik så vi bestämmer oss för att spana efter rovfåglar och får in en förbiflygande stenfalk, samt sparvhökar och fjällvråkar över Ås kyrka och Sibyllas.
Traditionen bjuder ett besök på Naturbokhandeln, men innan dess gör vi ett stopp på Triberga Mosse. Här letar vi efter dvärgbeckasin som lyser med sin frånvaro i hårt motljus. Istället hittas en varfågel som oblygt visar sig på en stenmur.
Det är behagligt att slappa i solen på bänkarna utanför Naturbokhandeln. Men vi är här för fåglar och bestämmer oss för att se fjällpiparen i bättre ljus alternativt försöka oss på tajgasångaren igen. Så fort vi har satt oss i bilarna larmas en kungsfågelsångare ut och planerna ändras. Jag som, såsom det har visat sig, är den enda i sällskapet som inte har sett kungsfågelsångare förut får bråttom till Össby. Fågeln håller till på en tomt och man måste visa respekt. Flera gånger får jag den i motljus i min handkikare i någon sekund innan den flyger iväg. Den slår sig ner i ett träd där det också finns en gransångare, så det gäller att vara uppmärksam. Till slut visar den sig fint och jag kan följa den tydligt med handkikaren en stund. En riktigt fin obs.
Dag 2 avslutas med en mycket trevlig middag på Kvarnens restaurang.
Söndag
Söndagen börjar med sträckskådning på södra udden där vi bl.a. får in storlom och smålom. Två skärsnäppor upptäcks på en sten och en pilgrimsfalk jagar i närheten. Bakom Fågel blå träffar vi återigen bekanta ansikten och får uppleva ett stort antal, ca 40, nötskrikor som flyger i flock. En av dessa vackra fåglar fångas av ringmärkare och visas upp. Visst är nötskrika en vanlig fågel, men så vacker den är på riktigt nära håll.
Vi beger oss till Södra Lunden och njuter av trädlärkor som lockande flyger förbi och lyckas hitta en svarthätta medan vi äter lunch på parkeringen.
Innan hemfärden gör vi ett kort men lyckosamt stopp vid Mörbylånga och Risinge där sångsvan, turkduva, stjärtmes samt säd- och spetsbergsgås kan läggas till på reselistan som slutade på 109 arter.
Det är dags att ta farväl av Öland i sina vackra höstfärger för den här gången. Jag längtar redan till nästa gång.
Text och Bild: Nori Ahari