Hur rapporterar man på Artportalen

Vem som helst får skapa ett konto på Artportalen och börja rapportera. På Artportalen kan man rapportera allt, blommor, insekter, fiskar, däggdjur osv, men i den här texten väljer vi att fokusera på fåglar som vi i VOF och BirdLife Sverige är med och administrerar.


För att komma igång och skapa konto rekommenderar vi att man går in på https://www.artportalen.se/Home/GetStarted och läser Artportalens kom-igång-guider.

Där finns information om hur man skapar konto och vilka olika verktyg för rapportering som finns.


Artportalen erbjuder 3 olika verktyg man kan rapportera in arter på

Artportalen.se

När man rapporterar vi dator. Här går det också att använda importfunktioner för att t ex mata in stora mängder data via excel. Detta verktyg är bra, men det krävs en stor skärm och helst en dator med mus för att det ska vara lättarbetat. Med dagens tekniska utveckling så blir vi mer och mer ovana att jobba i webbformulär på detta sätt, så vi hör oftare att användare tycker att det är lite krångligt att använda detta webbgränssnitt. Vi tycker dock att det är värt lite slit med att vänja sig med detta verktyg eftersom det erbjuder större möjligheter till bra rapporter, ett bra sökverktyg och vissa delar av artportalen fungerar bara via webgränssnittet. Validering, meddelandefunktionen mm.

https://www.artportalen.se/

Checklistan

En mobil webbapp där man rapporterar direkt i fält från mobilen. Kräver bra täckning men fungerar utmärkt. Checklisterapportering är ett bra verktyg som komplement till standardiserade inventeringar. Det går ut på att man under sina fältbesök rapporterar allt man ser och hör. Men det är ok att använda checklistan även om man inte är så noggrann att man rapporterar allt. Man får en fråga innan man skickar in sin rapport om man rapporterat allt man sett och hört. 

Enkelheten i användandet av checklistan verkar dock locka användare till att bli mindre noggranna när de rapporterar, så en påminnelse om att ange aktivitet, kön, ålder mm kan vara på sin plats här. 

Det gör man genom att klicka på den aktuella observationen, så får man upp alla detaljer. 

Man kan också gå in efteråt via dator och komplettera sina fynd. Lättast gör man det via sin fältdagbok.

https://checklista.artportalen.se/

Artfakta

Detta är en annan webbapp som är mobilanpassad där Artdatabanken samlat en hel del smått och gott som är användbart ute i fält. Här hittar man artnycklar för artbestämning, fakta om arter och så kan man också rapportera in till artportalen direkt när man ser en fågel. 

https://artfakta.se/rapportera

Externa rapportverktyg

Seglaren

Utöver artportalens egna verktyg finns det för Android-användare också en app som heter seglaren. Den fungerar lite som checklistan och man fyller i sin rapport direkt i mobilen. Precis som med de andra verktygen kräver denna uppkoppling för att fungera, så om mobiltäckningen är dålig kan det bli svårt att använda.

Även via denna app kan det likt checklistan locka till mindre noggrannhet. Så se till att ange så fynddetaljer så noggrant som möjligt.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.bitbucket.avianapps.seglaren&hl=sv&gl=US

Se fynd på artportalen

Även om vi gärna ser att alla rapporterar på artportalen, så är vi också medvetna om att många bara använder Artportalen för att se fynd som andra rapporterat. Vill man bara se fynd så finns det ännu fler verktyg. Både artportalens egna verktyg och externa.

Artportalen.se

Webbgränssnittet som fungerar bäst i dator, men går att använda via mobilen. Här finns också en avancerad sökfunktion som kan vara riktigt användbar om man vill hitta gamla fynd, eller bara vad som setts i ett område den senaste veckan.

https://www.artportalen.se/

Dagens fågel i mobilen

En mobilanpassad “dagens fågel” där man kan ställa in vad och var man vill se de senaste fynden. Här är en länk till dagens fåglar rapporterade i Västmanland. Denna går att spara på hemskärmen på din mobil för snabb åtkomst.

https://artportalen.se/Mobile/Sightings/Observerad/F%C3%A5glar/Alla%20arter/V%C3%A4stmanland/

Glutt.se

En extern webbsida som fungerar lika bra i mobilen som på datorn där man kan anpassa visningen via filter så att man får en visning av fynd som passar en själv.

https://glutt.se/

Bevakningar

I artfakta finns en webbapp som heter bevakningar, där kan man skapa filter så att man får en notis i mobilen eller via mail när någon rapporterar in en fågel som kan vara intressant. Denna kräver inloggning och att man ger webbsidan tillåtelse att skicka notiser. Inloggningssessionerna sparas inte hur länge som helst utan man måste välja att logga in igen med jämna mellanrum för att få notiser. 

https://bevakningar.artfakta.se/

Vidare till Att tänka på >>

sv_SESwedish