Att tänka på

Vad ska man rapportera?

Man kan rapportera vad och hur mycket man vill och kan. Vill jag bara rapportera in t.ex. fåglar på min egen tomt går det utmärkt. 

Sen är ju grundprincipen att ju mer noggranna och kompletta rapporter jag lämnar desto mer användbar blir datan som rapporteras. Dock kan det ju krävas en del kunskap och erfarenhet för att t ex räkna och hitta alla arter vid en rik fågellokal. 

När man rapporterar så anger man fyndegenskaper. Lokal, Art och datum är de enda obligatoriska fälten, men för att fyndet ska bli användbart och säga något krävs det mer information. Ju fler egenskaper du anger på ditt fynd desto bättre blir det. Men ange bara det du är säker på.

Här nedan följer några tips om vad man ska tänka på med olika fyndegenskaper.

Fyndegenskaper

Artnamn

Här anger man vilken art man vill rapportera. I vissa fall är det också intressant att ange underart om man har koll på det. T ex silltrut, nötkråka, gulärla.

Se upp med familjenamn som t ex tranor och nötväckor. Råkar man rapportera så uppfattar Artportalen fågeln som en obestämd trana eller en obestämd nötväcka.

Datum

Kort och gott det datum du ser fågeln. Undvik rapporter som går över flera dygn utan rapportera var dag för sig. 

Tid

Här finns det flera skolor, en del rapporterar i princip bara starttid och sätter sluttid till när du lämnar lokalen, en del rapporterar från när man upptäcker fågeln och hoppar över sluttid eller sätter sluttiden till när man lämnar lokalen.

När det rör sig om fåglar som är på plats på lokalen antingen som häckande eller rastande spelar det inte så stor roll, men om det rör sig om en förbiflygande eller sträckande fågel är det bättre att använda exakt tidpunkt för just den fågeln eller flocken. Tidpunkten sätts då fågeln/flocken passerar över angiven lokal.

Antal

Räknar du alla fåglar så ange det antalet. Det går också bra att uppskatta antalet och ange det som en kommentar. För vanligare arter som finns i stora mängder kan man ibland hoppa över antal och låta det stå som noterad. I Artportalen behandlas det som ett (1) fynd men noll (0) individer. Men tänk på att ju mer noggrann du är desto mer användbar blir din rapport och även för vanliga arter kan uppgift om antal ge oss värdefull information.

Ålder

Om man kan åldersbestämma fågeln så ska man också ange det i rapporten. Vissa arter går i princip inte att åldersbestämma efter att de ruggat till adult dräkt, (då anger man Adult) men det finns en hel del arter där man kan se åldern på fåglarna beroende på deras dräkt. Trutar, måsar och rovfåglar. Bli inte rädd att du gjort fel om du får en fråga från någon i Rrk om ålder. Kunde man inte åldersbestämma fågeln så svara man det. Vet man med sig att det är en art som många brukar rapportera med ålder så kan man också ange att man inte klarar att åldersbestämma arten som kommentar.

Kön

Precis som med ålder gäller här att du anger kön om du kan se skillnad på könen. Väldigt många arter har en könsdimorfism vilket betyder att könen är olika. När det gäller exempelvis änder på våren sker art- och könsbestämning momentant. Om det är stora mängder av någon art så kan det vara nog så svårt att räkna antalet och då kan det vara klokt att skriva en kommentar om att man inte räknade könen var för sig. Även här ska man inte bli orolig eller känna sig misstrodd om man får en fråga från någon som granskar fynd. Kan man inte se skillnad på kön så svara man det. Ibland kan det bero på att det var väldigt många fåglar och ibland kan det vara långt avstånd och vissa arter har ganska liten skillnad.

Aktivitet

Här finns det en uppsjö av olika aktiviteter som man kan ange när man rapporterar. Välj det lämpligaste eller hoppa över om du är osäker. Man måste inte ange aktivitet på alla sina fynd, även om det är ett starkt önskemål från Rrk.

Det som man ska tänka på är att om det rör sig om en häckande fågel under häckperiod så bör man alltid välja något av de häckningskriterier som finns och alltid välja så starkt som man känner sig säker på. 

 

 

Artlista med häckningsperioder på fåglar i Västmanland

Publik kommentar

Här har du möjlighet att ange mer info till andra skådare och till de som granskar våra rapporter och fynd. Under de andra punkterna har vi tipsat om detta fält på några ställen.

Lokal

För alla andra organismer måste man skapa egna lokaler och där har alla rapportörer en egen uppsättning lokaler de använder, eller så skapar de nya lokaler för varje fynd.

För fåglar finns det färdiga publika lokaler som man kan använda och det är önskvärt att man använder dessa som syns som gröna prickar i kartan när man ska välja lokal. Undvik dock att rapportera på huvudlokaler (mörkgröna). De lokalerna är som namnet antyder en lokal som andra lokaler är kopplade till. 


Tänk på att det är lokalen fågeln befinner sig på som gäller för rapporten. För det mesta så befinner man sig på samma lokal själv, men en hel del större fågellokaler är uppdelade i flera lokaler. Om vi tar Asköviken som exempel så är lokalen Asköviken den öppna vattenytan och stora delar av vassen. Att då rapportera allt man ser och hör under en dag på lokalen Asköviken blir fel. En sjungande svartmes hittar man t ex inte i vassen eller på det öppna vattnet. 

Saknas en publik lokal kan man skapa en egen lokal. Man kan också (helst!) kontakta Rrk och be om att en publik lokal kan läggas till på något ställe.


Ibland behöver man också bättre precision på sin lokal vilket kan vara användbart om man t ex vill rapportera in en häckning av någon känslig art (mer om det under känsliga arter och skyddade fynd) och då bör man också skapa en egen lokal. 

Koppla då gärna den egenskapade lokalen till huvudlokalen som i regel är ”xxx sn”, dvs. den socken som lokalen

finns i. Artportalen anger vilken socken som pricken satts i.

Slå inte ihop fynd själv

Artportalen ger en möjlighet för rapportören att slå ihop t.ex. hannar och honor till ett fynd eller att slå ihop en adult fågel med två dunungar. Vi ser helst att rapportören inte gör det! Detta verktyg har uppenbarligen en del buggar och det ställer till det ordentligt för rrk när vi ska administrera rapporterna. Om man t ex slår ihop en adult med två ungar blir det 3 ex enligt Artportalen och systemet uppfattar det som tre (3) häckningar! – inte bra!

Känsliga arter och skydda fynd

När det kommer till känsliga arter har Artportalen visat sig vara ett riktigt bra verktyg. Folk som rör sig i fält och har koll på häckningar och spelplatser kan rapportera dessa med riktigt bra precision och myndigheter som är satta att skydda vår natur får då tillgång till dessa och kan förhindra exploatering av värdefull natur.

 

Det finns automatiska skyddsfilter som slår in så fort man rapporterar in häckningskriterier på en art med högre skyddsklass. Är man osäker kan man också skydda fyndet manuellt. Då anger man hur länge man vill skydda sitt fynd. En tillfällig häckning kan man skydda till hösten samma år, men är man osäker så kan man ange att skydda det i 100 år om man vill.

 

Ibland kan det också röra sig om en ovanlig fågel på ett olämpligt ställe som inte kan ta emot stora mängder besökare och då kan det vara lämpligt att dölja fyndet tills man åtminstone rådfrågat närboende. 

Detaljerade rapporter

Om man hittar en ovanlig fågel så brukar man få en uppmaning att skriva en mer detaljerad rapport i rutan Fynd för validering.

Det finns automatiska filter som gör att alla som rapporterar vissa ovanliga arter får denna uppmaning, men det är bara den som upptäckte fågeln och eventuellt någon som har bilder eller annan info att tillföra som behöver fylla i dessa mer detaljerade rapporter. Alla andra kan ignorera dessa. De kommer dock ligga kvar tills någon validerat dem och det tar olika lång tid beroende på vilken instans det är och vilka arbetsmetoder berörd instans tillämpar.

Gula fynd är Regionala rapportarter och de valideras av Rrk, Röda fynd är nationella rapportarter och de valideras av Raritetskommittén (RK). Som regel tar de röda längre tid då de träffas mer sällan, men det finns regioner i Sverige som har mer fynd att hantera som t ex Öland och då kan det också ta lång tid.

Här dyker också fynd upp där någon validerare har frågor. Vita fynd. Det kan röra sig om könsbestämning, antal, åldersbestämning eller andra omständigheter. Kolla dina meddelanden vad de undrar över och svara dem eller komplettera fyndet enligt deras önskemål.

sv_SESwedish