Artportalen och svensk fågelfauna

För att bevaka fågelfaunan i Sverige och Västmanland har vi en hel del verktyg och metoder som med olika precision och noggrannhet kompletterar varandra. 

Inventeringar

Svensk fågeltaxering som ligger under Lunds universitet samordnar rikstäckande inventeringar som genomförs med samma metoder och på samma platser år efter år. Till sin hjälp har de regionala föreningar och länsstyrelser runt om i Sverige. I Västmanland är länsstyrelsen samordnare för alla dessa inventeringar utom sjöfågeltaxeringen som samordnas av oss i VOF. 

Utöver dessa rikstäckande inventeringar genomförs mer riktade inventeringar i olika projekt av lokala och regionala fågelklubbar och även engagerade privatpersoner. 

Vid planer på exploatering av naturområden krävs ofta inventeringar och dessa genomförs av professionella inventerare.

Länk till Svensk fågeltaxering

Ringmärkning

Runt om i Sverige finns ett antal fågelstationer som ringmärker fåglar. De största är Ottenby och Falsterbo. Ottenby har världens längsta serie med standardiserad fångst.

Att ringmärka flyttfåglar ger oss viktiga data om fågelpopulationer och deras flyttmönster.

Utöver våra fågelstationer ringmärks det också fåglar ideellt av olika ringmärkare i olika projekt runt om i landet. På häcklokaler ringmärks det t ex under ett internationellt projekt som heter CES – Constant Effort Sites Scheme.

Läs mer om CES på Ringmärkningscentralens hemsida

Läs mer om ringmärkning på Ottenby fågelstations hemsida

Artportalen

Ovan nämnda standardiserade inventeringar och ringmärkningar ger oss en relativt bra bild av fågelfaunan i hela Sverige. Men man når inte allt och framförallt när det kommer till lite ovanligare fåglar och mindre populationer så blir det svårt att träffa rätt. Där kommer rapporterna på artportalen in och ju noggrannare de är desto mer användbara blir de.  

Artportalen är indelad i olika rapportområden som administreras av regionala rapportkommittéer runt om i landet. I de flesta fall rör det sig om landskapen, men det finns undantag. För Västmanlands del är det landskapets gränser som gäller för rapportområdet.

Dessa rapportkommittéer har sedan i uppdrag att ta fram en regional fågelrapport från sitt rapportområde och en nationell rapportkommitté tar sedan fram en nationell fågelrapport som publiceras i Fågelåret, ett supplement till tidskriften Vår Fågelvärld.

En förutsättning för att vi år efter år ska kunna skriva en fågelrapport över fågelfaunan i Västmanland är att vi alla tillsammans hjälps åt att rapportera på Artportalen. Vår fågelrapport är helt och hållet baserat på dessa rapporter. 

sv_SESwedish