Regionala rapportkommittén

En av uppgifterna för regionala rapportkommittén (rrk) är att bedöma observationer som någon annan gjort.  Att identifiera många av våra fåglar är svårt, speciellt om man är nybörjare. Erfarna fågelskådare och nybörjare hittar ibland sällsynta fåglar som skall rapporteras till Rk/Rrk. I och med denna rapportering blir rariteternas uppträdande med en granskning mer tillförlitliga.

Om din observation ej blir godkänd av rrk innebär det inte att du som rapportör är en dålig/opålitlig fågelskådare utan oftast kan det vara fågelns karaktärer som inte noterades/sågs för att helt kunnat utesluta andra arter. En underkänd rapport kan vara en ärligt skriven rapport av rapportören som har haft gott omdöme att se de karaktärer som fågeln visade upp och inte de karaktärer som borde ha setts.

Rapporteringen sker på Artportalen.  En guide Att rapportera på Artportalen finns för dig som behöver stöd och info om olika sätt att rapportera. Den  hittar du här.

Västmanlands Fåglar – En webbsida med sammanställning av deras utbredning, numerär och flyttning, förr och nu.

 

Fågelrapporten för Västmanland

På uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanland publicerar vi varje år en fågelrapport med statistik baserad på vad som rapporterats på artportalen.
Det är vår Regionala rapportkommitté som ansvarar för att denna rapport sammanställs och vår Redaktion på tidningen Fåglar i Västmanland som ansvarar för publiceringen som sker i dubbelnummret 2-3 och kommer ut i augusti varje år.
Rapporten finns som pdf-fil och finns att ladda ner här på sidan.

Ledamöter

Rrk:s ledamöter utses formellt av styrelsen, men det sker i nära samarbete med rrk som ofta själva nominerar nya ledamöter till styrelsen.

Rrk Västmanland består av 6 personer och varje ledamot ansvarar för olika uppgifter
.

Thomas Pettersson
Kontaktperson för rrk Västmanland.
Ansvarar för Västerås, Surahammars, Hallstahammars, Ludvika, Ljusnarsbergs, Hällefors och Örebro kommuner.

Markus Rehnberg
Ansvarar för Sala, Fagersta och Norbergs kommuner.
Ansvarar för rariteter (max 20 fynd) samt raritetsgruppen.

 

Lillebror Hammarström
Ansvarar för Lindesbergs och Skinnskattebergs kommuner.

Gunilla Hammarström
Ansvarar för Arbogas och Kungsörs kommuner

Jörgen Lindberg
Ansvarar för  Köpings kommun, samt ingår i raritetsgruppen.

Anders Carlberg
Ansvarar för Nora kommunjorgen.lindberg@vasteras.se

sv_SESwedish