Av Christina Bredin

-

1 augusti, 2019

Grå flugsnappare - nr 17 av de 50 vanligaste i Västmanland

När vi satt och fikade på altanen för några år sedan i slutet av maj kände vi oss iakttagna. Det fanns inga människor inom synhåll. Men på en björkgren i närheten satt en grå flugsnappare och tittade på oss intensivt. Vi förstod inte varför förrän vi hade fikat klart och gått in. Då flög snapparen genast in under taket och upp på en balk under takutsprånget där han hade ett bo.

 

Grå flugsnappare sitter gärna på strategiska utkiksplatser varifrån den gör kortare eller längre utfall för att fånga flygande insekter. Den finns gärna i människans närhet, men den finns även i lövskog och på torra marker med mo och tall. Den är allmän och finns över hela landet utom i den norra delen av fjällkedjan.

 

Grå flugsnappare är en tämligen anonym fågel som inte gör mycket väsen av sig. Ryggen är jämnfärgat gråbrun och hjässan är längsstreckad. Bröstet är smutsvitt med svaga streck och på hals och bröst har den fläckar. På vingen finns antydan till ljust vingband. Näbben är platt och bred vid basen där det även finns kraftiga borst, som antagligen underlättar infångandet av insekter.

 

Den häckar inte i hål, utan bygger sitt bo så att honan har fri sikt när hon ruvar. Kravet på boplats är inte så noga, det kan ligga på grenklykor, i buskar, ventiler, i en balkonglåda, eller varför inte i en gammal sko.

 

Den fångar insekter av många olika slag. I allmänhet är den ganska orädd, men när den blir skrämd beger den sig till närmaste träd, för att i nästa ögonblick åter vara sysselsatt med att fånga insekter. Den grå flugsnapparen ryttlar ofta. Den sitter ofta på öppna grenar där den spanar efter insekter som den sedan fångar under kortare flygturer.

 

Sången är diskret och lätt att förbise. Locklätet är ett vasst men tunt ´zri´, och sången består oftast av locklätet som upprepas 3-4 gånger.

 

I slutet av augusti flyttar grå flugsnapparen söderut, och den flyttar långt. Till övervintringsområdet som finns i Afrika, från söder om ekvatorn ner till Sydafrika, tar det cirka 3 månader att komma. De flesta återvänder till Sverige i senare hälften av maj, och blir kvar i tre månader innan de ånyo drar söderut.

 

Lyssna på sången här.

 

Presenterad av: Christina Bredin

Dela detta
sv_SESwedish