Hamre våtmark
Av Johan Karlsson
-
3 oktober, 2023
- asköviken
- Euro Birdwatch
- Euro Birdwatch 23
- fågelskådning
- hamre våtmark
- ungdomsskådarna
Euro Birdwatch 2023
I Västerås hade vi evenemang på två lokaler under helgen. Dels vårt sedvanliga samarbete med Naturskolan i Asköviken, där de har öppet hus och vi visar fåglar vid fågeltornet.
Sen 2022 har vi också passat på att ha vår ringmärkning vid Hamre våtmark som en aktivitet för Euro Birdwatch. Ett ypperligt tillfälle att lyfta syftet med evenemanget.
Asköviken
Ute i Asköviken bemannade VOF fågeltornet från strax före gryningen vid 7-tiden och fram till 13-tiden på dagen. Det blev en vacker morgon med ideala förhållanden utan dimma och med perfekt sikt i medljus. När solens första strålar började värma luften lyfte de ca tre och ett halvt tusen grågäss som rastade i viken och flyttade sig för att födosöka på närliggande ängar, vilket gjorde det lättare att observera änder som simmade utanför tornudden. Här fanns rikligt med bläsänder, men även stjärtänder, skedänder och enstaka snatteränder. En tidig observation av en honfärgad salskrake gladde oss lite extra.
Vi letade bland gässen som rastade vid pölarna utanför Lövsta-gömslet och kunde förutom några sädgäss, även hitta den stripgås som tidigare rapporterats därifrån. En sådan raritet ville vi gärna hålla koll på för att kunna visa upp för besökare. Tyvärr var den stundtals väldigt svårsedd där den låg bland mängder med grågäss. Dock flyttade den sig senare under förmiddagen till viken och kunde ses mycket bättre.
I samband med att vi letade igenom gässen upptäcktes ett antal ljusa vadare som visade sig vara kustpipare i höstdräkt. Turligt nog förflyttade sig även dessa så småningom närmare tornet och anslöt sig till de brushanar, kärrsnäppor och enkelbeckasiner som redan rastade på öarna utanför tornudden.
Varfågeln är en vacker vintergäst i Asköviken som vi tyckte borde ha anlänt. Efter en stunds letande kunde vi mycket riktigt hänga in den.
Dagen erbjöd också spännande observationer av rovfåglar och falkar. Tidigt på morgonen passerade en vacker utfärgad blå kärrhökshane nära tornet. Trots den initiala förhoppningen om att se en stäpphök, var detta en njutbar syn. Under förmiddagen demonstrerade en pilgrimsfalkshane och en hona sina snabba jaktförsök över viken, vilket var minnesvärt. När klockan närmade sig middag och vindarna och termiken ökade, sågs en fjällvråk och upp till tio ormvråkar skruva sig över himlen. Intressant nog verkade de bruna kärrhökarna ha lämnat viken för säsongen, eftersom ingen observerades under dagen.
Från halv-tio och framåt kunde glädjen över de många besökarna som hälsade på i tornet avnjutas. Över 30 nyfikna personer ställde frågor, fikade och lånade tubkikare. I motsats till det vanliga fascinerande inslaget med havsörnar i Asköviken agerade de fem ägretthägrarna som höll till i viken uppvisningsobjekt. Dessa vackra fåglar ansågs fortfarande vara relativt exotiska i området, trots att deras antal ökat markant de senaste åren.
Hamre våtmark
På Hamre våtmark märkte vi fåglar både lördag och söndag. Platsen är från början vald för sitt publika läge och alla våra märkningar är öppna för allmänheten. Just denna helg slog vi på lite större och var om möjligt ännu mer publika än vanligt.
Under lördagen hade vi sen tidigare välkomnat OKE från Eskilstuna som hade en utflykt till oss. Ett bra val av dag för vi hade relativt gott om fågel hela dagen, men inte så stora mängder att vi inte hann med att vara sociala med våra besökare.
Samtidigt var SVT-Västmanland på besök och gjorde ett reportage om vår ringmärkning och Euro Birdwatch.
Under söndagen hade vi inte riktigt lika mycket besökare men desto mer fågel. Från tidig morgon till tidig eftermiddag fångade vi fågel och till slut landade vi på ett nytt dagsrekord för Hamre våtmark. 92 märkta fåglar.
Totalt var det 38 personer som stannade till hos oss och fick en kortare lektion i hur och varför man ringmärker fåglar under helgen. 8 deltagare hjälptes åt att ringmärka, assistera och ta emot besökare.
Under hela helgen passade våra ungdomar på att leta arter till Ungdomsskådarnas EKO-rally som pågick under hela Euro Birdwatchhelgen. Hur det gick för dem vet vi inte än, men förhoppningsvis kan vi presentera en nyhet om denna aktivitet senare.
Resultat
Hur många fåglar som rapporterades in i Västmanland och Sverige kan man se på Artportalen..
https://www.artportalen.se/EuroBirdwatch
Text: Nori Ahari, Johan Karlsson
Bild: Benjamin Rodling