Dubbeltrast - nr 41 av de 50 vanligaste i Västmanland
Det är kvällning. Solen är på väg ner bakom träden och i det sista solljuset tar fågelkören i en sista gång innan den nattliga vilan. Koltrasten flöjtar sina skrovliga melodier, rödhaken porlar som en kristallbäck, järnsparven kvittrar sin enkla ramsa. Men vinden ökar, och blir starkare och starkare. Björkarna viftar lätt i vinden och i träden hörs skogens alldeles egna brusande sång. En efter en börjar fåglarna tystna av vinden. Det blir närmast tyst. Men vänta! Inte helt tyst! Det är någon som fortfarande sjunger! Den flöjtande sången, fylld av klagan och vemod, tränger ensam igenom skogens överröstande mumlande. Och där, där i eken, närmare toppen, sitter fågeln, beigebrun på ryggen och med de runda, svarta fläckarna på mage och bröst. Där sjunger den tappert, dubbeltrasten!
Sveriges största trast, vindarnas trast, är, trots, namnet inte dubbelt så stor som de andra trastarna. Men vår största trast är den trots allt. Den har även kallats misteltrast, då den är förtjust i mistelbär. Vi finner detta även i det engelska namnet, mistle thrush, det tyska namnet, misteldrossel, samt i det latinska namnet, viscivorus, som betyder just mistel. På engelska har den också kallats Storm Cock, då den föredrar att sjunga då det blåser och är mulet.
Under häckningen bygger dubbeltrastparet ett bo, bestående av jord, kvistar och lav, i ett träd eller en buske. 4-5 ägg läggs och ruvas i 13-14 dagar. Ungarna blir matade av båda föräldrarna och blir flygfärdiga efter 14-16 dagar. Dubbeltrasten hinner med två kullar, den första i maj och den andra i slutet av juni.
Dubbeltrasten lever främst i glesa barrskogar, men även i lövskog, med närhet till hyggen eller åkrar.
Fågeln lever av allehanda insekter, andra ryggradslösa djur som maskar och sniglar samt frukt och bär, och då inte minst mistelbär som nämnts ovan.
Dubbeltrasten flyttar vanligen ifrån oss i oktober, till västra och södra Europa, och återvänder i april. Dock så övervintrar ett antal runt Mälardalen, och lever då av just mistelbär. De ingjutar vinterrevir med en eller flera träd med mistlar. Eftersom Mälardalen har Sveriges tätaste bestånd av mistel, så kan de flesta av trastarna överleva vintern igenom.
Dubbeltrastens sång är lik koltrastens, men har mer ljusare och klarare toner. Dessutom så sjunger trasten med kortare strofer, med ungefär 1-2 sekunders avbrott, till skillnad till koltrastens mer utdraga sång. Fågeln har också ett surrande lockläte, som kan påminna om en skallra.
Här kan du lyssna på dubbeltrasten, som är nr 41 i rangordningen av de 50 vanligaste häckfåglarna i Västmanland.
Presenterad av: Filip Jansson