Kommande aktiviteter
Vår evenemangskalender på sidan fungerar för närvarande inte riktigt som vi vill att den ska fungera. Den felsöks av utvecklare till sidan och förhoppningsvis kommer den igång igen eller så byter vi helt enkelt ut den mot en ny variant.
Nu sitter vi inte helt i sjön, vi publicerar våra evenemang på Facebook och Instagram också så för de senaste uppdateringarna om våra aktiviteter. rekommenderar vi att hålla koll där.
Instagram: https://www.instagram.com/vofbird/
Facebooksida: https://www.facebook.com/vastmanlandsornitologiska
Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/faglarivastmanland
Här nedan följer aktiviteter i Västmanland under januari och februari.
Januari
Fågelbordskampen
Den 1 november började vår fågelbordskamp. Tidigare år har vi startat den första december
men som en anpassning till lokala klubbar startade vi i år tidigare.
Nytt för i år är att vi använder BirdLife Sveriges rapportverktyg för artrallyn.
Tävlingen pågår till den 15/3 och det går utmärkt att hoppa in när som helst i tävlingen
Anmäl din matning på
https://artrally.birdlife.se/Event/vastmanlands-fagelbordskamp
14/1 Endagsinventering i Frövi
Start gryning, samling klubblokalen kl 15.00. Ansvarig; Lennart Sandberg. Tel 070 603 1573
19/1 Dagledigas första inomhusmöte för 2023.
kl 14.00 på Studiefrämjandet, Pilgatan 8C, Västerås. Nytt program för våren kommer att skickas ut under januari. Hälsningar från programgruppen.
21/1 Artrallyt – Västmanland
En kul aktivitet på vintern för såväl nybörjare som mer erfarna fågelskådare. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt i det vintriga Västmanland.
Med över 100 deltagare årligen är vi ett av Sveriges största artrallyn, kanske det största. Detta gör också att vi genom artrallyt får en bra indikation på vilka arter som stannar kvar i landskapet över vintern. För att våra observationer ska bli användbara för andra är det därför viktigt att alla lag också rapporterar in sina arter på Artportalen efter genomfört rally.
Summering av artrallyt har vi kl. 16.30 i Hallstaparken, Hallstahammar. Där går vi igenom våra observationer.
Anmälan till: Ulf Carlson 0703 745 979 eller epost till: vof.artrally@gmail.com
28/1 HOF-räkningen
Stadsskådning med arträkning i HOF:s tätorter Skinnskatteberg, Kolsva, Köping och Kungsör. Räkningen pågår kl. 10.00 – 12.00. En ansvarig per ort anmäler sig och sitt ”team” senast 28 januari 09.30. Senast 12.30 på räknardagen skickas resultatet av arträkningen till ansvarig för aktiviteten som sedan sammanställer detta och distribuerar till ansvarig för varje ort/lag. För Köping sker samling vid Tunadalsparkeringen 9.45. Ansvarig Mikke Brännström, 072 2053936.
27-30/1 Vinterfåglar inpå knuten
Sista helgen i januari räknar vi vinterfåglar. Ett stort evenemang som arrangeras av BirdLife Sverige där allmänheten uppmanas att räkna fåglar på sina matningar och fågelbord under en helg.
Vi brukar anordna en offentlig räkning på någon stadsnära matning, dit allmänheten kan komma och ställa frågor om fåglar och fågelskådning.
Vilken matning vi håller till vid kommer vi att meddela via vår hemsida och facebooksida.
Februari
2/2 Årsmöte – Frövi fågelklubb
Medlemmarnas bilder. Om du vill visa bilder kontakta Sven-Olof Eriksson bonna@telia.com. Ansvarig; Bo Dahlström. Tel 0581 32213.
12/2 – Vinterfåglar i staden
Under vintern erbjuder städer både skydd och föda för fåglar och det är förvånansvärt många arter som går att hitta när man
vandrar runt på gator och torg. Öppet vatten är en god förutsättning och vi kommer att ta en promenad längs svartån i Västerås och sedan utforska fågellivet i hamnen.
Datum: 12/2
Ledare: Johan Karlsson
Anmälan: Johan Karlsson, 070-666 0727 mail:
aktiviteter.vof@gmail.com
Samling: 08:00 Färjkajen
Karta: https://goo.gl/maps/2DRWjzYoYntFdmZH7
Svårighetsgrad: Nybörjarvänlig skådning
Fysisk krävande: Vi kommer att gå upp till en mil
Målarter: Övervintrande fåglar, strömstare,
kungsfiskare, måsar, trutar m.fl.
Senare i vår
Under mars kommer vi börja med örnräkning där Rapphönan och Unga fågelskådare bemannar två stationer som är offentliga. Gäddeholms hamn och Frövisjön.
Vecka 12 är det sedan dags för vår årliga ugglevecka där vi uppmanar alla att ge sig ut och lyssna efter och rapportera ugglor. Under denna vecka kommer vi och flera lokalklubbar också att erbjuda ugglelyssningskvällar.
I april är det dags för vårt årliga påskrally som kom till under pandemin men känns som om det är här för att stanna. Se så många arter som möjligt från skärtorsdag till annandag påsk. Varför inte unna sig en dag på cykel i det fina vårvädret för att kunna få in lite eko-kryss.