Av Johan Karlsson

-

11 mars, 2021

  • ugglelyssning
  • ugglor

Att lyssna på ugglor

Normala år brukar vi erbjuda en eller flera uggleexkursioner där vi ger oss ut och spanar och lyssnar efter ugglor. Vi åker då ofta ut på mindre skogsvägar och stannar till för att gå kortare sträckor och lyssna där vi vet att chansen att få höra ugglor är god.

 

Att genomföra detta utan samåkning är svårt eftersom utrymmet för bilar på de små skogsvägarna är begränsat, därför har vi i år beslutat att inte erbjuda någon ugglelyssning.

 

Istället tänker vi bjuda på en serie inlägg här på hemsidan där vi inför vår ugglevecka som är vecka 12 går igenom hur man bäst letar ugglor på egen hand. Vi kommer också presentera de vanligaste ugglorna och var man kan hitta dem.

 

Berguv, slaguggla och lappuggla är skyddade i artportalen och därför kommer vi inte att bjuda på någon exakt position dit man kan åka, men vi kommer att bjuda på tips om i vilka biotoper man lättast kan hitta dem.

 

Guiden kommer sedan att sparas som en sida under vårt projekt Uggleveckan.

 

Var börjar man?

Det lättaste sättet att komma igång med ugglelyssning är att man helt enkelt ger sig ut i skogen med bil och följer mindre vägar där man stannar med jämna mellanrum och lyssnar i 5-10 minuter.

 

För att få en liten fingervisning om vart man ska åka kan ett besök på artportalen.se rekomenderas. Många som är aktiva fågelskådare är flitiga med att rapportera in sina fynd där. Genom att kolla var andra hört ugglor kan man sen planera sin egen rutt utifrån de inrapporterade fynden.

 

Välj en kväll med svag vind. Ugglor är mer aktiva när vädret passar dem bättre. Väderomslag där det blir mildare och med svag sydlig vind kan ge riktigt bra ugglekvällar. Så håll koll på väderleksprognoserna. Blåser det mycket och framförallt nordlig vind så blir det mindre aktivitet och det blir dessutom mycket svårare att höra de få ugglor som ropar.

 

Utrustning

En kikare är alltid bra att ha med sig. Även om det är mörkt så kan månen lysa upp under en klar natt och med en bra kikare så förstärks det svaga ljuset. De flesta gångerna man är ute använder man inte kikaren, men om det kommer en uggla och slår sig ned nära så vill man ha den till hands.

 

Packa också med en matsäck. Något varmt att dricka och något att tugga på är aldrig fel. Tänk på att förpackningar som prasslar och mat som knaprar kan störa andra skådare om man är på samma ställe.

 

Det finns specialanpassade ljudförstärkare och parabolmikrofoner, men med normal hörsel så klarar man sig långt utan dessa hjälpmedel. Ett tips för att kunna höra bättre om man hör ugglor på långt håll är att kupa händerna bakom öronen. Testa gärna det så kommer ni att märka vilken effekt det faktiskt har.

 

Säkerhet

Att parkera längs med vägen i mörkret kan innebära en risk. Ha reflex, helst en reflexväst när du rör dig intill vägen. Ha gärna parkeringsljus på bilen, så att andra trafikanter ser dig i god tid.

 

Välj att stanna där du syns och har sikt, helst vid någon parkeringsficka, korsning eller vändplats.

 

Allemansrätten

En av grunderna i allemansrätten är att inte störa djurlivet. Därför är det viktigt att vi inte stör ugglor eller dess föda när vi är ute och lyssnar efter dem. Håll er på vägarna och stigarna och ge er inte ut i terrängen för att komma närmre. Fält och hyggen som ugglor jagar på är bra biotoper för sork och andra smågnagare. Genom att låta dem vara ifred så hjälper vi ugglorna.

 

Visa också hänsyn mot boende. Våra skogar är inte ren vildmark. Här och där finns det bostäder. Åk inte för nära hus och se till att inte blockera infarter till gårdar när ni stannar för att lyssna efter ugglor.
Ibland gör man dock misstag utan att man vet om det, om någon närboende ber er flytta på bilen eller inte vara så nära, så lyssna och visa hänsyn även om ni själva inte tycker att ni gjort något fel.

 

Våga fråga

Följer man en rutt man bestämt utifrån fynd på artportalen så är det ganska stor sannolikhet att man träffar andra som är ute i samma ärende. Ser du någon med kikare runt halsen som står och lyssnar, så tag gärna kontakt och fråga om de hört något. Vi fågelskådare är som folk är mest, en del av oss är blyga och tystlåtna och en del är väldigt sociala, men vi hjälper mer än gärna till och välkomnar andra fågelintresserade med tips.

 

Länkar

Ugglerapporter från artportalen den senaste veckan som lista

Ugglerapporter från artportalen den senaste veckan som karta

Xeno-Canto, en stor databas där man kan hitta inspelade läten på fåglar

 

Dela detta
sv_SESwedish