Artiklar & Nyheter

30 maj 2018

Rosenstare i Västmanland

En ad rosenstare har varit stationär vid Iresjön, Köping sedan en vecka! Adress Ire 7. De boende vid adressen är…

En ad rosenstare har varit stationär vid Iresjön, Köping sedan en vecka! Adress Ire 7. De boende vid adressen är vidtalade och positiva till att det kommer folk för att se fågeln. Frivillig parkeringsavgift bör betalas. Rosenstaren är tidigare påträffad 3 ggr i Västmanland, 1981 i Viker, 2008 i Kolbäck och 2015 i Köping. Rosenstare (Pastor roseus)är en tätting i familjen…

Läs mer

7 maj 2018

Vita storkar på besök

På kvällen söndagen den 6:e maj på självaste fågelskådningens dag kom det ett larm om två vita storkar vid Vad…

På kvällen söndagen den 6:e maj på självaste fågelskådningens dag kom det ett larm om två vita storkar vid Vad i Kumla socken mellan Sala och Västerås. För många kan det verka som något väldigt exotiskt och de flesta vuxna idag fick lära sig i skolan att storken inte längre finns i Sverige. Det stämmer inte för 2015 uppgraderades vit…

Läs mer

7 maj 2018

Svensk sjöfågeltaxering söker kontaktperson i Västmanland

Svensk sjöfågeltaxering är ett samarbete mellan BirdLife Sverige och Svensk Fågeltaxering. Där BirdLife Sverige tillsammans med regionalföreningarna kordinerar och rekryterar…

Svensk sjöfågeltaxering är ett samarbete mellan BirdLife Sverige och Svensk Fågeltaxering. Där BirdLife Sverige tillsammans med regionalföreningarna kordinerar och rekryterar inventerare. Till det behövs en kontaktperson ute i regionerna som kan bistå BirdLife Sverige med lokalkännedom och kontaknät. Den viktigaste uppgiften är att hålla koll på lokaler och rutter så att olika inventeringar inte inventerar samma områden och att finnas…

Läs mer

5 maj 2018

Resultat från fågeltornskampen

  Fågeltornskampen är en nationell och internationell tävling med fågeltorn från Finland, Sverige och Danmark,som går ut på att se…

  Fågeltornskampen är en nationell och internationell tävling med fågeltorn från Finland, Sverige och Danmark,som går ut på att se så många fågelarter som möjligt under 8 timmar kl 05.00-13.00. Finland som tävlat sen 1994 och som brukar ha runt 300 fågeltorn med i tävlingen har sedan Sverige började delta 2011 vunnit år efter år, men förra året var det…

Läs mer

3 maj 2018

Fenologitips 2018 – rörsångare

  Om tornseglaren kom tidigt så kom rörsångaren mer på utsatt tid, men de kom samma dag. Den första maj…

  Om tornseglaren kom tidigt så kom rörsångaren mer på utsatt tid, men de kom samma dag. Den första maj 2018. Vid Hagaberg, Frövi rapporterades årets första rörsångare. Den gör i år skäl för sitt namn då den verkligen rör till det i resultatlistan för vårt fenologitips. Två personer lyckades nämligen pricka in rätt datum och får därmed 3p var.…

Läs mer

2 maj 2018

Fenologitips 2018 – tornseglare

  Innan vi går in på årets första observation av tornseglare måste vi kommentera det faktum att det är olidligt…

  Innan vi går in på årets första observation av tornseglare måste vi kommentera det faktum att det är olidligt spännande och oerhört jämnt i årets fenologitips. I princip kan vad som helst hända nu med de två sista arterna. Därför vill jag innan tävlingen avgörs att vi tar oss en titt på reglerna om vad som gäller när två…

Läs mer

1 maj 2018

Rapphönan besökte Oset

Utflykt till Oset. De tio deltagarna hade en riktig heldag med över 60 arter noterade. skägg-, grå- och svarthakedopping och…

Utflykt till Oset. De tio deltagarna hade en riktig heldag med över 60 arter noterade. skägg-, grå- och svarthakedopping och 4 arter hackspett. Vid avfärden från Västerås regnade det men vid ankomsten till Oset hade det övergått till lätt duggregn som snart upphörde. Så småningom bröt nästan solen igenom. Att det är sen vår märktes på att det var få…

Läs mer
sv_SESwedish