Av Christina Bredin

-

4 juli, 2019

Trädgårdssångare - nr 11 av de vanligaste i Västmanland

Det är början av juli och trädgårdssångarens joddlande hörs fortfarande i min trädgård. Detta är en fågel som är svårt att få syn på för den sitter ofta inne i lövverket och smälter lätt in i sin omgivning. Men den härliga sången hörs desto  bättre. Trädgårdssångaren finns i hela landet och är den näst vanligaste sångaren i Sverige efter lövsångaren.

 

Trädgårdssångaren vann Natursidans Fågelmelodifestivalen 2019.

 

I mitten av maj anländer trädgårdssångaren efter en lång flygresa från tropiska Afrika. Hanen anländer till häckningsplatsen före honan och inleder häckningen med att bygga några så kallade ”lekbon”. De är ofta rätt slarvigt byggda och innehåller mest växtmaterial som fågeln har krafsat ihop. Ett av dem kommer sedan att användas som grund till det färdiga boet. När honan har anlänt väljs ett av dessa lekbon och paret hjälps därefter åt med bobygget. Många individer söker sig till samma häckningsrevir varje år.

 

Liksom flera andra sångare har trädgårdsångaren en parningsflykt och olika parningshandlingar. Bland annat så kan hanen börja vibrera snabbt med vingarna så den påminner om en stor nattfjäril samtidigt som den fäller ut stjärten. Detta gör han sittande på en gren nära honan, vilken han så småningom närmar sig sidledes med snabba benrörelser. Hannen hävdar sitt revir med stor aggressivitet.

 

I början av juni lägger honan fyra eller fem äggen som är grön- eller gulvita med grå och brunaktiga fläckar som ger äggen ett marmorerat utseende. Efter 12 till 14 dagar kläcks äggen och ungarna stannar sedan i boet ytterligare tio dagar. Båda föräldrarna sköter om matningen. Ibland läggs senare ytterligare en kull.

 

Här kan du lyssna till trädgårdssångaren.

 

Presentatör: Christina Bredin

 

Dela detta
sv_SESwedish