Av Christina Bredin

-

22 oktober, 2019

Större hackspett - nr 37 av de vanligaste i Västmanland

Den större hackspetten, vår vanligaste hackspett kommer gärna fram och äter vid mitt fågelbord. Och när han ger sig på talgbollarna räcker dom inte länge. Vid fågelbordet är det lätt att titta på detaljerna i dräkten. Vita fläckar på vingarna, röd buk med relativt skarp gräns och helvita sidor. Hanen är röd  i nacken, det är inte honan. Ungfåglar av större hackspett har helröda huvuden och kan då likna vitryggig hackspett.

 

Bohålet hackas ut i en trädstam, helst lövträd mindre ofta i barrträd. Övergivna bohål övertas gärna av stare eller vissa andra hålhäckare.  I maj läggs 5-7 ägg som ruvas i 12-13 dygn. Ungarna blir flygfärdiga efter ca 20 dygn och matas oftast en tid efter det att de har lämnat boet. Födan består av skalbaggar, myror och andra insekter. Vintertid äter den frön i gran- och tallkottar. För att komma åt fröna i kottarna fäster hackspetten dem i en särskild ”smedja” som den gjort i en spricka i ett träd eller en kraftledningsstolpe. Sedan kan den hacka fram fröna med sin kraftiga näbb.

 

Vår och sommar är den större hackspetten något av en buse för många andra fågelarter. Mängder av sönderhackade holkar som plundrats på ägg och späda fågelungar vittnar om detta. Ännu lättare kommer den åt trädhäckande småfåglars öppna reden.
Skatorna brukar få skulden för nedrivna svalbon, men oftast är det hackspetten som varit framme. Och för hackspetten är steget från att vittja småfågelholkar till att även plundra knipholkar uppenbarligen kortare än vad folk i allmänhet kanske tror.

 

Hackspetten är perfekt konstruerad för att kunna hacka sin bostad i en trädstam. Små fjädrar täcker hans näsborrar, för att undvika andas in spån och trämjöl. Hans klor är utformade för att kunna hålla sig fast i nästan alla lodräta stammar och grenar. Dessutom har klorna och benen en speciellt tjock hud, så att insektsbett inte stör honom i sitt arbete. Men det viktigaste är nog en speciellt fjädrande länk mellan näbben och kraniet, som gör det möjligt för fågeln att jobba som snickare.

 

Lyssna här på hackspettens tummande och läte.

Presenterad av: Christina Bredin

 

 

Dela detta
sv_SESwedish