Av Christina Bredin

-

17 april, 2019

Sånglärkan - nr 31 av de vanligaste i Västmanland

Jag brukar föreställa mig att sånglärkan sitter fast i ett snöre som någon drar i. Ryckvis höjer sig fågeln upp i luften tills den befinner sig ganska högt upp i himlen för att därefter sänka sig långsamt ner mot marken igen, som om någon släppte snöret. Under hela processen låter den höra sin drillande sång. Antagligen är det detta beteende som har gett den dess engelska namn Skylark.

 

Det där med snöre hade visst en herr von Linné också tänkt på, för han skriver så här om sånglärkan:

”… på marken sjunger hon ej särdeles, men då hon sjunger rätt flyger hon, och lyfter sig högre och högre rätt upp i luften och det ser ut som hon hänger i en tråd, ty man ser henne intet röra särdeles på vingarna.” Men så hade han också föreställningar om att fågeln möjligtvis spenderade vintern på sjöbotten. Idag vet vi att sånglärkan tidigt på hösten flyttar söderut och kommer tillbaka redan i februari.

 

I Sverige förekommer sånglärkan allmänt i hela landet men mer sparsamt i fjälltrakten och norra Norrlands inland. Som andra lärkor är sånglärkan en utpräglad flockfågel som gärna rastar på ängar och fält. Ofta när man ser den på marken kan man lägga märke till den lilla tofsen på hjässan, som dock inte är lika utpräglad som tofslärkans. Då tillgången till insekter är viktigt ses den även ofta födosökande längs med bilvägar och dikeskanter.

 

Häckningen sker två gånger per år, i maj och i slutet på juni. Äggen ruvas i ca 11 dygn av båda föräldrarna i ett gräsklätt bo som läggs på marken.

 

Då hagar, ängar och åkermarker utgör lämpliga häckningsplatser är sånglärkan starkt sammankopplad med kulturlandskapet. Dess antal har stadigt minskat sedan 70-talet till följd av den det storskaliga jordbruket och igenväxning. Detta har lett till att sånglärkan år 2005 upptogs i den svenska rödlistan.

 

Låt oss hoppas på en återhämtning för arten, för vad vore våren utan sånglärkan? Tidigt i mars, när ljuset har återvänt och den bleka solen knappt orkar värma kinderna i snålblåsten, då ger sånglärkans sköna drill över en hage i närheten värme i bröstet och hopp om ljusare tider.

 

Lyssna på sånglärkans härliga drill här.

 

Presenterad av: Nori Ahari

Dela detta
sv_SESwedish