Av Johan Karlsson

-

24 januari, 2018

  • artrally

Resultat Artrally 2018

89 deltagare fördelade i 27 lag fick en omväxlande dag att tillägna ute i fält. Ömsom dimma, Ömsom klart väder och temperaturer som gick upp och ned under dagen. Från ett par minusgrader ned till -13

Artmässigt fick lagen tillsammans ihop 80 arter och det som stack ut mest var en ny art för rallyt. Sjöorre som hittades av Birdie nam nam från Hällefors.
En Kricka i Hallstahammar hör inte heller till vanligheterna i artrallyt. En gång tidigare. 2016 i Fagersta. I Kungsör rotade Gruvbusarna fram en järnsparv, en art vi inte haft i rallyt sen 2003. Då var det i Surahammar.

Andra nämnvärda händelser i år är att ett deltagande lag från Kungsör och Sala gjorde att 11 av våra 15 kommuner var representerade under rallyt och att ett rent damlag nådde 50 arter. Något som aldrig tidigare skett. 2 kvinnor har nått 50 arter tidigare tillsammans med män.

Inför årets artrally var vädret i fokus, från barmark till snötäcke under veckan före rallyt. Hur skulle det påverka resultatet. Att det skulle bli svårt att komma upp i förra årets fina resultat på 58 arter var de flesta överens om. Det blev också väldigt hårdjobbat och i år handlade det mycket om att rota fram även de vanliga fåglarna, något som dimman under dagen också bidrog till.

Det blev också ett väldigt jämt rally men till slut hade vi en segrare i laget Black River Dipper ihop med 51 arter. Fast det var bara 3 arter ned till femte plats där laget Planlöst hamnade på 48 arter.

Top 3
1. Black river dippers (Johan Karlsson, Benjamin Rodling, Filip Jansson och Nori Ahari) 51 arter
2. Swift (Tommy Ryding, Johan Brenander) 50 arter
3. Tofsviporna (Marjatta Ericson, Eva-Britt Berglund, Ulla-Britt Östholm och Anna Wiklund) 50 arter

Även i år gick tofsmesen till Gruvbusarna. Men i år hade de lämnat skogarna i Skinnskatteberg och tävlade istället i Kungsör.
Med 48 arter kom de fyra i totaltävlingen, men i den relativa tävlingen om tofsmesen var de överlägsna med 75,4%

1. Gruvbusarna, Kungsör (Patrik Rhönnstad och Mikael Rhönnstad) 75,4%
2. Great Tits, Skinnskatteberg (Per Eriksson och Lena Öling) 58%
3. Lappland, Skinnskatteberg (Leif Johansson, Leif Edberg, Jan Eriksson) 52,2%

Bästa lag i Hallstahammar blev i år Josefin & Co, med de båda fjolårssegrarna i laget. Hack i häl låg KBK-Birders med förstärkning från Värmland i år.

1. Josefin och Co (Josefin Norrman, Monica Norrman, Stefan Johansson och Thomas Norrman) 45 arter
2. KBK-Birders (Jacob Rudhe, Therése Andersson och Daniel Hedenbo) 44 arter
3. Falcon Guld (Ulf Carlsson, Tomas Hedström, Anders Ulander) 38 arter

Efter att ha kommit tvåa i 3 år i rad var det äntligen Great Tits tur att knipa hem den sjungande kungsfiskarensom är det pris man tävlar om i Skinnskatteberg

1. Great Tits (Per Eriksson, Lena Öling) 40 arter
2. Lappland (Leif Johansson, Roland Waara, Lennart Waara) 36 arter
3. Hedmaffian (Gudrun Eriksson-Lindgren, Karin Sorvari, Veli-Matti Sorvari, Sven-Arne Örn,Kristina Fernroth-Börjel) 33 arter

Resultatlistor

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar