Av Christina Bredin

-

22 mars, 2019

Rapport sjunde nattens Ugglelyssning

Natten mot torsdag, femte natten: En till synes fin lyssnarkväll igen. Nästan vindstilla, fullmåne lite höga moln på himmeln. Efter midnatt mulnade det på igen och lite regn föll.

Betydligt färre ugglor hördes den här kvällen i jämförelse med kvällen innan. Jag har fått rapporter från några ugglelyssnare som inte hörde någonting trots som vi tycker en bra ugglelyssnarkväll. Det kan möjligen bero på ett lågtryck som var på väg in västerifrån under nattten.

Vi har med denna natt registrerat 142 revir av sju ugglearter i landskapet.

 

Natten mot fredag, sjätte natten: Ett mindre lågtryck med kraftigt regn och hårda vindar drog in över landskapet norrifrån vid ”sparvuggletid”. Innan midnatt var regnet borta och en fin natt med fullmåne och ringa vind vidtog.

Tabellen är uppdaterad även med de ugglor som endast iakttagits under veckan. Bland dessa en lappuggla, en hornuggla och en pärluggla i Västerås som hittades död i centrala delarna av staden i går.

När det nu återstår endast två kvällar av uggleveckan 2019 har vi hittills noterat fynd av 179 ugglor i landskapet.

 

Natten till lördag, sjunde natten: Frisk vind från söder som vid midnatt ökade på och nu kom från SV. Vinden störde ugglelyssningen mycket speciellt i skogsområden. Mulet. Ibland kunde fullmånen skönjas bakom molnen. Första natten med plusgrader under uggelveckan.

Naturskyddsföreningen i Skinnsberg arrangerade en uggleutflykt under kvällen med hela 17 deltagare, trots vinden fick de höra några ugglor ropa.

Besvärliga lyssnarförhållande under natten, vilket gjorde att främst kattugglor hördes. En slaguggla sågs i Västerås kn.

När en natt och en kväll återstår har vi hittills registrerat 192 ugglor i landskapet denna vecka.

Tabellen visar det preliminära resultatet efter sju nättens lyssning under ugglelyssnarveckan i Västmanland 2019 (16/3-24/3).

 

Sammanställning
Sören Larsson

 

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar