Av Christina Bredin

-

27 juni, 2019

Ärtsångare - nr 34 av de vanligaste i Västmanland

Ärtsångaren, trädgårdens doldis

Ärtsångaren är en fågel som många har hört, men som inte lika många har sett. I trädgården sitter den gömd i en buske och sjunger.

 

Sången är relativt lätt för en nybörjare att lära sig. Sången är ett kort pladdrande som slutar med ett rytmiskt skallrande. Pladdrandet i början på sången hörs bara på nära håll. Dess svenska namn kommer troligen av att sången påminner lite om torra ärtor som skakas i en burk.

 

Fågeln som är mest lik ärtsångaren är törnsångaren. På engelska har de liknande namn. Ärtsångaren heter Lesser Whitethroat och Törnsångaren Common Whitethroat.

 

Ärtsångaren kommer till Sverige i april-maj och flyttar i augusti-september till östra Afrika, norr om ekvatorn. Under flytten flyger den på natten. Den finns i hela Sverige utom i fjällen. Den lever bland annat i parker, trädgårdar, unga barrskogsplanteringar, skogsgläntor och skogsbryn. Den trivs i täta buskage och täta häckar.

 

De letar efter föda i buskar och träd. Ärtsångaren äter mest insekter, men även frukt och bär. Exempel på insekter som ärtsångaren äter är flugor, bladlöss, små fjärilar och larver.

 

Boet byggs i ett tätt buskage. 4-6 ägg läggs i slutet av maj. Äggen ruvas i 11-14 dagar. Bägge föräldrarna hjälps åt att ruva äggen och mata ungarna. När ungarna är 11- 12 dagar gamla så lämnar de boet. De får en kull ungar per år. Den högsta kända åldern är 7 år och 7 månader.

 

Ärtsångaren är inte hotad i Sverige. Antalet har varit stabilt under 1900-talet, men varierar stort mellan olika år.

 

Här kan du lyssna på ärtsångaren.

 

Presenterad av: Anna Wiklund

Dela detta
sv_SESwedish