Av Johan Karlsson

-

20 januari, 2019

 • artrally
 • artrally västmanland

Artrallyt 2019 avgjort

Över 100 deltagare för fjärde gången i artrallyts 19-åriga historia. Första gången var 2005 då hela 126 personer fördelade på 47 lag deltog. Nästa gång var det 2007 då 103 deltagare i 33 lag deltog. Sen dröjde det till 2017 innan vi hade över hundra deltagare igen. 105 deltagare i 32 lag.

I år blev det 111 deltagare i 34 lag som tillsammans hittade 84 olika arter i 11 olika kommuner.

Inget deltagarrekord totalt sett, men ökningen vi haft de senaste åren beror framförallt på kvinnor som blir fler och fler och i år var det hela 5 renodlade damlag som deltog i rallyt. 40 kvinnor totalt i alla lag. Aldrig har så många kvinnor deltagit i vårt Artrally.

Artmässigt var det också ett riktigt bra år. Det tredje bästa artantalet vi skrapat ihop. 2005 och 2007 hade vi 88 arter.

Bland det mest intressanta som hittades var en bläsand i Hällefors. Ny artrallyart. Den 118 arten i Artrallyts historia.
Andra intressanta observationer var en kungsörn i Hallstahammar, forsärla i Hallstahammar och Ramnäs.
Järnsparv sågs för andra året i rad.

Det är också värt att notera att både Bofink  och gärdsmyg sågs av hela 21 lag. En uppåtgående trend som övervintrande fåglar.

Förutsättningar

Vädret var kallt upp emot 20 minusgrader i de norra delarna av landskapet. Kyla som kommer plötsligt brukar kunna ställa till det lite för lagen då isar lägger sig och platser med öppet vatten försvinner. Fåglarna anpassar sig snabbt, men skulle lagen hinna anpassa sig lika snabbt?

Korparna

I den stora tävlingen om korparna fick västeråslagen i år konkurrens från oväntat håll då Gruvbusarna och Family Buisniess gick i hop i en Ny Allians och tävlade i Arboga som med det blev representerat i artrallyt för första gången sedan 2008.

Det längsta stråt drog till slut Häppstars med tangerat rekord på 59 arter.

Top 3 Korparna

 1. Häppstars – 59 arter (Jörgen Lindberg och Mikael Hedman)
 2. Swift – 57 arter (Johan Brenander och Tommy Ryding)
 3. Ny Allians – 55 arter (Mikael Rhönnstad, Patrik Rhönnstad, Niclas Lignell, Hannes Lignell)

2019 års arttallyvinnare

Tofsmesen

Återigen gjorde bröderna Rönnstad ett kommunbyte och damsög en kommun för att optimera sitt resultat. I år fick de med sig far och son Lignell och med hjälp av lokala skådares tips och matningar gjorde de rent hus i Arboga. En kommun med potential att konkurrera med Västerås och Köping om totalsegern om fler lag tävlade där.

Top 3 Tofsmesen

 1. Ny Allians 77%
 2. Häppstars 53%
 3. Köping Kingfishers 52% (Daniel Brehmer, Jonathan Brehmer)

Vinnare av tofsmesen 2019

Pilgrimsfalken Hallstahammar

Även i Hallstahammar är läget oförändrat, med en gnutta flax verkar det gå att vinna hur många år som helst.

Top 3 Hallstahammar

 1. Med en gnutta flax – 46 arter (Stefan Johansson, Thomas Norrman)
 2. Falcon Guld – 43 arter (Ulf Carlson,Tomas Hedström, Anders Ulander)
 3. Det går ju så bra- 40 arter (Christer Andersson, Catarina Pettersson, Zorro, Lena Johansson)

Kungsfiskaren Skinnskatteberg

Sedan 2006 har Hedmaffian tävlat i Skinnskatteberg och det laget har på sätt och vis personifierat glädjen med ett artrally. De har aldrig varit i närheten av att vinna utan tvärt om har de oftast varit ett av de första lagen att meddela att de inte längre har några arter när vi sammanställt resultaten. Men glädjen har funnits där i alla fall. Om man bortser från några år i början när de var ensamma i Skinnskatteberg så har de heller inte vunnit på hemmaplan. Gruvbusar, Lappland och Great Tits har turats om att vinna över dem.

Men i år slog de eget rekord och lyckades med det hålla både Lappland och Great Tits stången. De hade förvisso samma artantal som Great Tits, men vinner på kortare körsträcka.

Top 3 Skinnskatteberg

 1. Hedmaffian – 35 arter (Gudrun Eriksson-Lindgren, Karin Sorvari, Veli-Matti Sorvari, Kristina Fernroth-Börjel, Sven-Arne Örn)
 2. Great Tits – 35 arter (Per Eriksson, Lena Öling)
 3. Lappland – 33 arter (Leif Johansson, Leif Edberg, Jan Eriksson)

Vinnare i Skinnskatteberg 2019

Eko-klass

Vi har aldrig haft någon klass eller något pris för de lag som ställer bilen och istället väljer muskelkraft för att ta sig runt på artrallyt.
Sedan 2009 eller möjligtvis 2008 har laget Det går ju så bra med utgångspunkt från Herrskogen gått alla artrallyn till fots. Eftersom vi inte haft någon klass är det svårt att föra någon exakt statistik på alla lag som tävlat utan bil, men med lite hjälp av lagnamnen kan vi hitta några lag som Utan bil i Norr-man, På 2 hjul kan man räkna ut att vissa lag ställt bilen genom åren.

Från och med nästa år kommer vi att ha ett pris även i denna klass, men 10 år för sent så uppmärksammar vi i år för första gången dessa tappra hjältar.

I år var det Psyklisterna som lyckades bäst med 51 arter på cykel.

Top 2 Eko-klass

 1. Pysklisterna 51 arter (David Liderfelt, Tomas Nilsson, Edvin Hansson)
 2. Det går ju så bra 40 arter (Christer Andersson, Catarina Pettersson, Zorro, Lena Johansson)

 

Hela resultatlistan finns att ladda ner som PDF Här -> Resultat-artrally-2019

 

Dela detta

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar